top of page
home strook 1.png

Meer weten over Patrick De Vleeschauwer?

Als psycholoog, docent en onderzoeker heeft Patrick zijn leven gewijd aan de samensmelting van emotiepsychologie, neurowetenschappen van het bewustzijn en meditatieve tradities. Hij werkt al 25 jaar met de meest gekwetste en kwetsbare mensen.

 

Zijn interesse gaat uit naar de genezende krachten van de menselijke geest. “Sommige mensen zijn van kinds af aan zo gekwetst en beschadigd. Hoe vinden zij de kracht om uit de meest verschrikkelijke en moeilijke situaties te geraken?”, is de vraag die Patrick al jarenlang bezighoudt. Kwetsbaarheid, kracht en schoonheid van de geest zijn altijd al belangrijke thema’s geweest. 

Meteen na zijn studies schreef hij in 2009 het wetenschappelijke Nederlandstalige boek De Ultieme Uitdaging over de nieuwe theorie van de geestelijke gezondheid. Het was de voorloper van een wereldwijde revolutie in de wereld van yoga en mindfulness. In 2010 kreeg het de prijs van de Belgische coaches.

Patrick ging vervolgens aan het werk voor internationale organisaties, begon een rondreis door Europa, Marokko, Turkije en Indië en bouwde een groot internationaal netwerk op. Overal waar hij verbleef deed hij aan intercultureel onderzoek, gaf hij lezingen en les over de kwetsbaarheid van de menselijke geest. Hij heeft ook een yoga- en meditatiepraktijk opgebouwd vanaf zijn twintigste.

Zijn nieuwste boek, Entering Our Highest Possibility - The Power to Change Your Life, wordt wereldwijd uitgebracht vanuit Austin Macauley London/ Cambridge/ New York/ Abu Dhabi. Dit boek pakt Patrick laagdrempeliger aan. Hij wil vooral een verhaal vertellen over de schoonheid en kwetsbaarheid van de menselijke geest, en doet dat aan de hand van een reisverslag met de voor hem meest inspirerende mensen uit de geschiedenis. Hij baseert zich nog steeds op wetenschappelijke, psychologische en neurologische inzichten, maar beperkt het aantal wetenschappelijke verwijzingen. Gebruiksvriendelijkheid staat voorop.

Over het ontstaan van het boek

Ooit zag Patrick een film over Mahatma Gandhi die hem enorm heeft geïnspireerd. In de jaren ‘30 van de vorige eeuw organiseerde Gandhi een 400 kilometer lange wandeltocht, als protest tegen het Engelse verbod voor Indiërs om zout te winnen uit de zee. Gandhi begon de tocht met slechts een beperkt aantal metgezellen. Drie weken later en 400 km verder bereikte hij het strand met duizenden mensen. Deze ongeziene actie werd een pijler in de geweldloze onafhankelijkheid van Indië.

Patrick zette zijn fantasie aan het werk. “Stel dat ik de tijd had om die drie weken durende wandeling van 400 km over te doen. Welke mensen zou ik meenemen voor een goed en diepgaand gesprek”. Patrick ging op stap met onder meer Mahatma Gandhi, Albert Einstein, Martin Luther King, Nelson Mandela, vrouwelijke leiders van oeroude stammen… In de groep van medereizigers probeerde hij een evenwicht te vinden tussen man en vrouw. 

bottom of page